Twee innovatieve projecten gericht op duurzame inzetbaarheid hebben een bedrag van 5.000 euro ontvangen om hun project uit te kunnen voeren. Het gaat om het oprichten van een forensische opsporingscommunity en het verhogen van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers met een arbeidsbeperking.
De prijswinnaars zijn op 25 mei 2020 in een videobijeenkomst verrast door de directeuren HRM van de samenwerkingspartners, waarbij de Hoofddirecteur Personeel Defensie, Peter Reesink, de prijzen virtueel heeft uitgereikt. Om de premies ten goede te laten komen aan zoveel mogelijk medewerkers hebben de prijswinnaars een aanvullende subsidie in het vooruitzicht gesteld gekregen (onder de voorwaarde dat er een aanvullend plan wordt ingediend).
Een beroep in uniform is vaak zwaarder dan een gemiddeld beroep en vereist specifieke vaardigheden. Daarom is het extra belangrijk om stil te staan bij duurzame inzetbaarheid en arbeidsmobiliteit in deze beroepen. De Politie, Defensie, Dienst Justitiële Inrichtingen en de Douane willenmeer samenwerken, onder andere op het gebied van werving en selectie, opleiden, loopbaanontwikkeling, mobiliteit en diversiteit. Dit wordt van harte ondersteund door de Coalitie voor Veiligheid (samenwerkende vakbonden in het veiligheidsdomein).
Op 26 september 2019 is het congres Mobiel in Uniform gehouden. Als vervolg op dit congres is een oproep gedaan aan alle medewerkers – werkzaam binnen de veiligheidskolom – om een vernieuwend concept in te dienen om de samenwerking met andere partners binnen het veiligheidsdomein te vergroten. Aan de meest innovatieve plannen is een bedrag van 5.000 euro toegekend om het plan te realiseren. De premies zijn beschikbaar gesteld door de Arbeidsmarkt- en Opleidingsfondsen van het Rijk (A+O Fonds Rijk), de Politie (SAOP) en Defensie (het ASD) samen.
Twee winnaars
De innovatieplannen die als winnaars uit de bus zijn gekomen, zijn: