Een appel na een appèl. Dat is het project waarvoor de Militair Wetenschappelijke Opleiding (MWO) DIY-subsidie aangevraagd heeft bij het Arbeidsmarkt- en Scholingsfonds Defensie (ASD). De appel staat symbool voor het gezond werken. Het appèl betreft de reguliere vergadering binnen de eenheid dat een vast moment vormt voor mondelinge uitwisseling over uiteenlopende thema’s en voor meer verbinding tussen collega’s. Dit komt ten goede aan de teamspirit, de ontwikkeling en uniformering van het gedachtegoed.
Het is belangrijk om cadetten (studenten) zo goed mogelijk te ondersteunen in hun ontwikkeling zodat zij duurzaam inzetbaar blijven. Daarom vinden binnen de eenheid van de MWO op diverse momenten appèls plaats: momenten waarop de eenheid bij elkaar komt en mededelingen doet. De compagnies commandant wil deze appèls aangrijpen om onder het genot van een gezonde snack met elkaar in gesprek te gaan over onderwerpen zoals de gedragscode, sociale veiligheid en onderwijsmethodieken. Dit zorgt voor betrokken medewerkers die actief meedenken over de geldende waarden binnen de organisatie en zo meer onderlinge verbondenheid ervaren.
Iedere dinsdag is een structureel sportmoment ingericht voor instructeurs en overige kaderleden op de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Dit moment wordt gebruikt om Appel na appèl vorm te geven. Na de sportles doet de eenheid een kort appèl, waarna de leden in een informele en interactieve bijeenkomst van maximaal 30 minuten met elkaar in gesprek gaan over het vooraf gekozen onderwerp van de dag. Door de bijeenkomst te combineren met gezonde groenten- en fruitsnacks zijn kaderleden bewust bezig met gezonde voeding en geven zij een goed ‘gezond’ signaal af naar de cadetten en de andere medewerkers binnen de KMA.
Om de bijeenkomsten structureel in te plannen stelt de projectleider een jaaroverzicht met bijbehorende thema’s op die besproken worden. Verschillende leden zijn verantwoordelijk voor het organiseren van de bijeenkomst rondom een bepaald thema. Dit leidt tot een fysiek zichtbaar resultaat: een compagniesboekje. In dit boekje staan de kernwaarden en opbrengsten per thema beschreven. Elk nieuw personeelslid krijgt het boekje bij binnenkomst en weet zo direct waar de eenheid voor staat.