Kenniscentrum Neurodiversiteit

Bureau ASD

Vragen? Neem gerust contact op.

Neem contact op

Bij neurodivergente mensen werkt het brein net iets anders dan bij andere mensen. Dat kan problemen opleveren in het werk en bijvoorbeeld leiden tot uitval of conflicten. Het Kenniscentrum Neurodiversiteit wil met voorlichting en activiteiten zorgen voor meer kennis, begrip en ondersteuning. Daarmee kunnen neurodivergente mensen met meer werkplezier en beter inzetbaar aan het werk blijven bij Defensie.

Ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking is neurodivergent. Hun brein werkt net iets anders dan bij andere mensen. Vaak hebben zij een diagnose of label als autisme, ADD of ADHD, dyslexie, bipolaire stoornis, hoogsensitiviteit of hoogbegaafdheid. Neurodivergente mensen kunnen tegen moeilijkheden in de werksituatie oplopen als hun omgeving niet goed aansluit en hun talenten niet worden herkend. Ze kunnen vastlopen in hun werk, gefrustreerd raken of in conflicten terechtkomen. Dat kan leiden tot uitval of zelfs ontslag.

Stigma’s doorbreken

Het Kenniscentrum Neurodiversiteit heeft als doel neurodivergente Defensiemedewerkers te ondersteunen om uitval te voorkomen en re-integratie na uitval te verbeteren. Vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap wil het Kenniscentrum stigma’s doorbreken en bijdragen aan meer begrip en ondersteuning van neurodivergente Defensiemedewerkers. Zo kunnen zij met meer werkplezier werken en ook duurzaam inzetbaar blijven.

20-25% van de Nederlandse bevolking is neurodivergent; betere ondersteuning is belangrijk om uitval te voorkomen en werkplezier te vergroten.

Voorlichting, training en inzet van ambassadeurs

Om bovengenoemde doelen te bereiken gaat het Kenniscentrum Neurodiversiteit:

  • Een kennisbank opzetten met informatie over verschillende vormen van neurodivergentie
  • Inzicht geven welke behoeften neurodivergente medewerkers hebben voor een passende werkomgeving
  • Veertien getrainde neurodivergente ambassadeurs inzetten, minimaal twee per Defensie-onderdeel
  • Een e-learning neurodiversiteit ontwikkelen voor docenten en instructeurs van Defensie
  • Buddies trainen die neurodivergente medewerkers kunnen begeleiden
  • Een jobcoach aanstellen die neurodivergente medewerkers ondersteunt en leidinggevenden adviseert over aanpassingen op de werkplek
  • Voorlichting geven over neurodiversiteit en bijdragen aan een betere bekendheid, onder andere door gesprekken te organiseren met Defensiemedewerkers
  • Bijdragen aan evenementen, in samenwerking met Autisme-ambassadeurs, om informatie te delen en de bekendheid te vergroten

MDIEU-subsidie voor Kenniscentrum Neurodiversiteit

Het Kenniscentrum Neurodiversiteit is gefinancierd met subsidie vanuit de MDIEU-regeling en met cofinanciering van het ASD. Het project sluit aan op twee thema’s van duurzame inzetbaarheid: het bevorderen van gezond, veilig en vitaal werken en het bevorderen van goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap. Het project is in het najaar van start gegaan en loopt tot en met eind 2025.

Heb je een vraag? Of werk je bij Defensie en heb jij een goed idee voor een project?

Contact